אזור הדימדומים

במרחב הוירטואלי

ההרצאה הוקלטה והיא זמינה ביוטיוב, וכן שודרה חי וזמינה גם בפייסבוק

תקציר

בין הזעזועים המחרידים של רעש אדמה גדול לבין סיום השיקום ממנו משתרע ״אזור הדמדומים״ במהלכו יחפשו רבים קורת גג, אנשים ונשים אשר על אף הטראומה והאובדן צריכים להתפרנס ולגדל את ילדיהם. חזרת החיים והכלכלה לתלם מחייבת מגורים זמניים בקירבת מקורות הפרנסה ומוסדות החינוך. הקמת מגורים מעין אלה תיתקל בקשיים תכנוניים ומעשיים אשר יוחמרו על ידי האחרזועים (aftershocks) שיחרידו את הנפשות המזועזעות ממילא.
מקובל לחשוב כי אתגר יצירת פתרונות המגורים מונח בתחום אחריותם של אנשי מנהל והנדסה בלבד. עם זאת, המחקר מצביע על חשיבות מכרעת לשיתוף גורמים שונים ומגוונים בקבלת ההחלטות הקשורות באפיון המבנים למגורים ובהצבתם במרחב, זאת תוך התייחסות רגישה לאספקטים חברתיים, תרבותיים, פסיכולוגיים, טכנולוגיים וסביבתיים.
שיתוף ידע מבוסס על ניסיון שנצבר בשטח ונאסף במחקר אקדמי, מהווה מפתח לניסוח אסטרטגיות ישימות להתנהלות בשעת חירום. המחקר מציע כלי המסייע למקבלי ההחלטות לבחור פתרונות מחסה ודיור זמניים שיסופקו לקהילה הנפגעת תוך התחשבות במגוון רחב של שיקולים.

קישור לדו"ח המחקר

אמוץ עגנון הוא פרופסור באוניברסיטה העברית, מלמד וחוקר גאולוגיה וגיאופיזיקה במכון פרדי ונדין הרמן למדעי כדור הארץ. את תוארו בגאופיזיקה קיבל בשנת 1989 באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. הוא זכה בפרס לנדאו של מפעל הפיס ובשנת 2007 זכה בפרס על שם רפאל פרוינד מטעם החברה הגאולוגית הישראלית, שימש כפרופסור אורח באוניברסיטת פריז ובאוניברסיטת סטנפורד, וב2012 התמנה עמית בינלאומי של איגוד הלמהולץ (הארגון המדעי הגדול ביותר בגרמניה המאחד 19 מרכזי ומכוני מחקר מדעיים-טכניים וביולוגיים-רפואיים). באותה שנה הקים את מרכז ניב לגיאואינפורמטיקה ומאז הוא מכהן כראש המרכז.

ערן לדרמן הוא מרצה בכיר במחלקה לעיצוב תעשייתי באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל בירושלים; חוקר בכיר בפרויקט הרב-תחומי של DESURBS – עיצוב מרחבים עירוניים בטוחים של תוכנית המסגרת השביעית של האיחוד האירופי, מייסד וראש RDfD - Relevant Design For Disaster Research Group. , הרצה ב-2015 ב"ועידת האו"ם העולמית השלישית של ה-WCDRR להפחתת סיכוני אסונות (DRR)", סנדאי, יפן והשתתף כחבר פאנל ב-2016 בוועידת המדע והטכנולוגיה (UNISDR) ז'נבה, שוויץ. הוא מנהל סטודיו מוכר לעיצוב המתמחה בתחומי מכשור רפואי, שירותי חילוץ ומוצרי הישרדות.

לפרטים נוספים על פרופ' ערן פייטלסון ראו כאן

לפרטים נוספים על המחקר ראו כאן