איך לשרוד? אסטרטגיות התמודדות עם השבי של נשים אזרחיות שנחטפו ב7/10
פרופ' גבריאלה ספקטור-מרזל וד"ר לאה שלף
תקציר:
מטרה: המחקרים המעטים שנערכו על אזרחים שנחטפו בחנו את קשיי השבי והשלכותיהם על החטופים לאחר השחרור ולאורך חייהם. השאלה כיצד אזרחים מתמודדים עם השבי קיבלה תשומת לב מחקרית מוגבלת. המחקר הנוכחי נועד למלא את הפער הזה על ידי בחינת האסטרטגיות של נשים אזרחיות בגילאים שונים להתמודדות עם קשיי השבי.
שיטה: הנתונים מבוססים על 17 ראיונות בעל פה ששודרו בתקשורת הישראלית עם 19 נשים ישראליות אזרחיות בנות 18 עד 85 שנחטפו על-ידי מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר 2023 ושוחררו לאחר 50-54 ימים בשבי. הראיונות תומללו ונותחו באמצעות ניתוח תוכן אינדוקטיבי.
תוצאות: הנשים תיארו אסטרטגיות מגוונות להתמודד עם קשיי השבי. אלה חולקו לשלושה סוגים: רגשיות, קוגנטיביות, התנהגותיות. אסטרטגיות רגשיות כללו תקווה וניתוק פסיכולוגי;. אסטרטגיות קוגניטיביות כללו אסטרטגיות מכוונות החוצה, לעולם החיצוני - אוריינטציה בזמן וקבלת מידע על העולם שבחוץ, ואסטרטגיות מכוונות פנימה, שהתמקדו בעולם הפסיכולוגי של החטופות - דיבור עצמי, חשיבה על יקיריהן בבית, דמיון השחרור והחיים לאחר מכן, וזיהוי יתרונות בשבי;. אסטרטגיות התנהגותית כללו כתיבה, פעולות מכוונות הישרדות, אינטראקציה עם חטופים אחרים וטיפול בהם. הנשים תיארו את אסטרטגיות ההתמודדות השונות כמכוונות וכדורשות מאמץ מתמיד.
מסקנות: כדי להתמודד עם המצוקות הקיצוניות של השבי, הנשים שנחטפו ב-7 באוקטובר יישמו בו-זמנית אסטרטגיות ממוקדות-רגש, ממוקדות-בעיה והימנעות, אשר שילבו היבטים רגשיים, קוגניטיביים והתנהגותיים. מספר אסטרטגיות, במיוחד טיפול באחרים, נראות אופייניות מגדר, ואסטרטגיות אחרות שימשו באופן שונה נשים צעירות ומבוגרות. בהתחשב בהשלכות הפסיכולוגיות ארוכות הטווח של השבי, הממצאים שלנו יכולים לדייק את תהליך השיקום של נשים ששוחררו מהשבי, במיוחד נשים אזרחיות.
המאמר פורסם:
Shelef, L., & Spector-Mersel, G. (2025). How to survive? Civilian women’s coping strategies in wartime captivity. Psychology of Violence, 15(3), 342–354. https://doi.org/10.
בשיתוף עם משרד הרווחה והביטחון החברתי
להתקשרות כתבו למיכל: muchanut@hevra.haifa.ac.il