לאה שלף

ההרצאה הוקלטה והיא זמינה לצפייה ביוטיוב

כמו כן היא שודרה חי בפייסבוק

תקציר

הצורך לבחון באיזו מידה קציני בריאות הנפש בצה"ל מאמינים ביכולתם לבצע ביעילות את תפקידם כמטפלים עלה עם האיום המתגבר והחשש לפגיעה באזרחים בעת ההסלמה ברצועת עזה, שהתפתחה למבצע "עמוד ענן" (14–21 בנובמבר 2012). שאלה זו נבעה מהיכרות עם פרסומים מקצועיים על אנשי מקצוע במהלך מלחמות קודמות, מהם עלה כי חשיפתם של אנשי מקצוע טיפוליים לגורמי לחץ וקונפליקט הנאמנות בין הדחק המשפחתי לבין התפקיד, עלולה להיות מקור למצוקה אישית ופגיעה בתפקוד המקצועי.
במציאות הישראלית, שיש בה נוכחות קבועה של איומים, יש חשיבות רבה לתפקודם בעת חירום של אנשי מקצוע – עובדים סוציאליים ואנשי מקצוע אחרים. בדומה, ישנה חשיבות רבה לתפקידם ותפקודם של הקב"נים במצבי לחימה ואירועי טרור. הכשרת אנשי מקצוע בזמן שגרה חשובה לתפקוד בעבודה ולחיזוק תחושת המסוגלות האישית, גם כאשר הם ובני משפחותיהם נמצאים בסכנה או חולקים מציאות מאיימת משותפת.
בצה"ל נעשות הכשרות מגוונות למניעה וכן לטיפול פרטני והתערבויות לאחר אירועי חירום. מטרת ההכשרות היא בין היתר חיזוק תחושת המסוגלות האישית. ארגז כלים יישומי עשוי לחזק את תחושת המסוגלות העצמית ואת תחושת האמון ביכולת המקצועית. ערכם של הכלים לצמצום תסמינים פוסט-טראומטיים אשר נמצאים בשימוש בצה"ל הוא בהשבת כוחות ומשאבים אישיים על מנת להמשיך ולתפקד בעיתות חירום. ייחודן של התוכניות לטיפול בחיילים ולהתערבות עימם הוא ביכולתן להשפיע גם על אוכלוסיות אזרחיות שחוות טראומה, וכן לסייע גם לאנשי מקצוע החשופים לאירועים טראומטיים. **

ד"ר לאה שלף PhD היא עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית וחוקרת. שירתה  כקצינת פסיכולוגיה במחלקת הבריאות בצה"ל בשירות קבע בין השנים 1999-2016 עד לפרישה בדרגת סגן אלוף. בתפקידה האחרון שימשה כראש ענף פסיכולוגיה בחיל האוויר. מאז שחרורה מהשירות הצבאי משמשת כיועצת מחקר במשרד הביטחון וביחידה לתגובות קרב. מאוקטובר 2022 מונתה לדקן בית ספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר. תחומי המחקר שלה מתמקדים במניעת התאבדות והתנהגות אובדנית, גורמי סיכון וחוסן לתחלואה נפשית ופוסט טראומה  בקרב חיילים, ולוחמים משוחררים.

פרופסור איל פרוכטר, MDMHA הוא פסיכיאטר במקצועו. מנהל החטיבה הפסיכיאטרית ברמב"ם, ומנהל את בית החולים מעלה הכרמל. בוגר בית הספר לרפואה בטכניון מטעם העתודה. התגייס לתפקידי רופא כללי בהם שימש כרופא גדודי, חטיבתי ומפקד מרפאה גדולה. בהמשך, לאחר התמחות בפסיכיאטריה בבית החולים העמק בעפולה, המשיך בשירות, כאיש בריאות הנפש בצה"ל. בשנים האחרונות בצה"ל שימש כראש ענף פסיכולוגיה בחיל האוויר, כפסיכיאטר הראשי והמחוזי לצה"ל וכראש מחלקת בריאות הנפש. השתחרר בדרגת אל"מ.
עם שחרורו, הוזמן איל כעמית מחקר באוניברסיטת ה- USC בלוס אנג'לס, שם לימד והשתתף במחקר בתחום ה- PTSD. כעבור שנה חזר ארצה והשתלב בחטיבה הפסיכיאטרית במרכז הרפואי רמב"ם וכעת הינו מנהל החטיבה הפסיכיאטרית שם. לאורך השנים התמקצע בטיפול ב- CBT, התערבות במשבר ועבודה בחירום, ובעיקר בתחום מניעה וטיפול בהפרעה הפוסט טראומטית ובמניעת האובדנות.
איל הינו בעל דרגה אקדמית של clinical assistant prof. בפקולטה לרפואה בטכניון. בנוסף על תפקידו ברמב"ם איל הינו המנהל של בית הספר לפסיכותרפיה בלימודי החוץ של הטכניון.

חן גורן הוא פסיכולוג קליני מומחה. במסגרת הכשרתו המקצועית, טיפל במרפאת עירון בבית החולים שער מנשה, ביחידה לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר בבית החולים תל השומר, ובמחלקת ילדים בבית החולים הפסיכיאטרי בנס ציונה. משנת 2012 ועד היום משרת כקצין פסיכולוגיה בחיל האוויר. בשנים האחרונות חקר, בין השאר, תסמינים פוסט-טראומתיים בקרב מתבגרים החשופים לטרור, גורמי סיכון וחוסן למצוקה נפשית, ותהליכים רגשיים וקוגניטיביים של קבלת החלטות במצבי סיכון.

יעל שפירא היא עובדת סוציאלית קלינית, המשרתת בצה"ל כקב"נית בדרגת סא"ל. בתפקידה הנוכחי מפקדת על מהו"ת - מרכז התמודדות ותמיכה לנפגעי טראומה מינית,  מרכז המעניק טיפול רגשי, סיוע וליווי וכן ייעוץ משפטי לחיילות ולחיילים בשירות צבאי במקרים של פגיעה מינית ואלימות במשפחה/בקשר הזוגי.
משנת 2006 ועד לתפקידה האחרון שירותה כקצינת בריאות נפש במגוון תפקידים, התמקצאה בטיפול רגשי בחיילים במצבי משבר בשגרה ובעיתות חירום. במסגרת לימודי התואר השני עסק מחקרה בתחום הטראומטיזציה והטראומטיזציה המשנית בקרב פדויי שבי ונשותיהם, ולאחר מכן השתתפה במספר מחקרים בתחום החוסן הנפשי של חיילי צה"ל.

**  המאמר התפרסם בעברית בספר: עבודה סוציאלית תחת אש: תיאוריה, מחקר והתערבות בעריכתה של אורית נוטמן-שורץ, (2022):

שלף, ל., רוטנברג, י., גורן, ח., פרוכטר, א. (2022). אמון קציני בריאות הנפש של צה"ל ביכולתם להתמודד עם מצב חירום במהלך פעולה צבאית. בתוך: עבודה סוציאלית תחת אש. אמון קציני בריאות הנפש של צה"ל ביכולתם להתמודד עם מצב חירום במהלך פעולה צבאית. פרק 5 עמ' 137-163. נוטמן שורץ., א. (עורכת). הוצאת פרדס.

וכן באנגלית

Shelef, L, Rotenberg, Y, Goren C, & Fruchter, E. (2018). Belief in the ability to deal with an emergency situation among Israel Defense Forces mental health officers - a survey conducted during a military operation. Journal of Psychology and Psychiatry.1(1), 2-10. doi.org/10.10xx/j.PDR.2018.10.002

All partners logo eng New

בתמיכת: משרד המדע והטכנולוגיה והרשות הלאומית לחירום (רח"ל) במשרד הביטחון