שיקולים בקבלת החלטות בנוגע לפינוי מאזורי מלחמה בקרב משפחות צעירות
עם: ד"ר יעל הוכמן ופרופ' אורית נוטמן-שורץ
יום רביעי, 17.7.2024 בין השעות 14:15-15:45 בזום
ההרצאה הוקלטה, היא זמינה לצפייה ביוטיוב כאן: https://youtu.be/JoDWsgzyDxc
וכן שודרה חי בפייסבוק
תקציר
המחקר שיוצג בחן את תהליכי קבלת ההחלטות בנוגע לפינוי ואת השיקולים המעורבים האם להתפנות או לא, מנקודת המבט הסובייקטיבית של הורים לילדים צעירים המתגוררים בקיבוצים ובמושבים בעוטף עזה, במהלך ההסלמה הביטחונית "מגן וחץ" שפקדה את האזור בחודש מאי 2023.
הנתונים נאספו באמצעות סקר איכותני מקוון שהופץ ברשתות האזוריות במהלך חודש יולי 2023, כחודשיים לאחר סיום המבצע. בסקר השתתפו 148 הורים לילדים צעירים (בגילאי 0-12) המתגוררים במושבים ובקיבוצים בעוטף עזה.
ממצאי המחקר מראים כי החלטת ההורים האם להתפנות או לא הינה החלטה מורכבת המתקבלת לרוב במשותף במערכת ההורית הזוגית. ההחלטה משקללת שלושה גורמים מרכזיים:
(א). ביטחון פיזי ומוגנות של המשפחה ובפרט של הילדים (ב). הערכת המצב המנטאלי הן של ההורים והן של הילדים ו(ג). שמירה על רציפות עבור המשפחה כולה.
בנוסף, ההחלטות האם להתפנות או לא מתייחסות לשלוש נקודות על ציר זמן: (1) העבר והניסיון המשפחתי במצבי חירום קודמים (2) ההווה - בדגש על מאפייני אירוע החרום הבטחוני הנוכחי ושיקולים ומשאבים לוגיסטיים ו(3) התייחסות לעתיד וליום שאחרי.
מסקנות המחקר סייעו לגיבוש מודל מעגלי של קבלת החלטות של משפחות עם ילדים צעירים החשופים למציאות טראומתית משותפת ומתמשכת. המודל החדש מהווה כלי למשפחות צעירות ולעובדים סוציאליים בהבנת המורכבות של תהליך קבלת ההחלטות והשיקולים הכרוכים בהן.
בהרצאה נדון ביישומים האפשריים של הכלי שפותח במתן מענה למשפחות החשופות למציאות טראומתית מתמשכת וכאלו שפונו במהלך מלחמת "חרבות ברזל" ונמצאות בשלבי מעבר למקום מגורים חדש/זמני ואף לאלו שבחרו לחזור לבתיהם.
ד"ר יעל הוכמן, עובדת סוציאלית בהכשרתה ופסיכותרפיסטית CBT (Cognitive Behavioral Therapy). מרצה בכירה ויו"ר תחום טראומה לאומית במסגרת מרכז שדות (מרכז צמיחה וחוסן) בבית הספר לעבודה סוציאלית, המכללה האקדמית ספיר. מחקריה מתמקדים בנושאים של טראומה קולקטיבית, חקר יחסים במשפחה בקונטקסט של התמודדות עם משברים, כגון חולי, אובדן ומוגבלות ובתחום של חינוך לעבודה סוציאלית. עוסקת גם בפיתוח של מתודולוגיות איכותניות המותאמות לחקר יחסים במשפחה בפרספקטיבה מערכתית.
פרופ' אורית נוטמן-שורץ, עובדת סוציאלית, אנליטיקאית קבוצתית ופרופ' מן המניין. הקימה וייסדה את בית הספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר אותו נהלה בין השנים 2003-2013 ובין השנים 2022 - 2021. בנוסף, הקימה במכללה את רשות המחקר במכללה ועמדה בראשה עד לסוף חודש ספטמבר 2023. מאז שנת 2021 אורית נציגת ארגון מנהלי בתי הספר לעבודה סוציאלית בישראל בארגון הבין-לאומי של בתי הספר לעבודה סוציאלית (IASSW). פעילותה האקדמית מתבססת על ניסיונה כעובדת סוציאלית, מטפלת וחוקרת. מחקריה מתמקדים במצבי טראומה וחוסן אישיים וחברתיים, שכול ואובדן והכשרה לעבודה סוציאלית. בעבודתה בעוטף עזה קדמה את פיתוח המושגים התיאורטיים "מציאות משותפת", "חוסן משותף" ו"חשיפה מתמשכת" לאיום בטחוני על אנשים בגילאים שונים, קהילות שונות, מטפלים ועובדי טראומה. מחקריה, הניבו למעלה כ100 פרסומים מדעיים וכן ספר בעריכתה שכותרתו "עבודה סוציאלית תחת אש: תיאוריה, מחקר והתערבות" והם זיכו אותה במענקים בינלאומיים ומקומיים לפיתוח ידע ותוכניות לימודים הרלוונטיות למצבי קונפליקט, משבר ואסון.
במקביל לפעילותה האקדמית במכללה האקדמית ספיר, פרופ' נוטמן-שורץ הינה חוקרת אורחת במעבדה לחקר המוח, לחץ וחרדה ומשמשת כיועצת בכירה לאגף משפחות שכולות של משרד הבטחון.
בשנת 2014 זכתה בפרס ע"ש פרופ' יוסי קטן ובשנת 2016 זכתה לאות הוקרה מטעם הכנסת, הקרן לידידות ואיגוד העובדים הסוציאליים על פעילותה פורצת הדרך לשילוב עבודה אקדמית עם קהילות נזקקות.
לחצו כאן כדי להוסיף את המפגש ללוח השנה שלכם
בשיתוף עם משרד הרווחה והביטחון החברתי
להוסיף את הארוע ללוח השנה שלכם לחצו כאן
להתקשרות כתבו למיכל: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.