כן או לא יעלה על הדעת: עידן חדש והשלכות להיערכות למצבי חירום
פרופ' (אמריטוס) הנדריק ברוינס
אוניברסיטת בן גוריון בנגב
דברי מבוא: דר' אלכס אלטשולר
אוניברסיטת חיפה
יום רביעי, 23.11.2022 בין השעות 14:15-15:45
ההרצאה הוקלטה והיא זמינה לצפייה ביוטיוב בקישור כאן. כמו כן ההרצאה שודרה חי בפייסבוק
תקציר
ההרצאה עוסקת בהשלכות המסוכנות שהתפתחו בעולם עקב הפלישה של רוסיה באוקראינה. מדובר על עידן חדש, לפי הערכתי, שבו המצב באירופה הפך מדרכי שלום לדרכי מלחמה ועוינות בין רוסיה לארצות ה- NATO. בפרספקטיבה פוליטית גיאוגרפית היסטורית ידונו התפתחויות מאז מלחמת העולם הראשונה ועד הסיטואציה הנוכחית. מעניין להשוות בין חוות דעת שונות של פוליטיקאים ואנשים אחרים לגבי הערכתם למצבים העתידיים (Foresight) והמימוש האמיתי בדיעבד (Hindsight) על מנת ללמוד משהו על ריאליזם (Realism). מאז משבר הטילים בקובה בשנת 1962 העולם כעת במצב הכי מסוכן בנוגע לשימוש אפשרי בנשק גרעיני. לכן חייבים לקחת בחשבון את ההתפתחויות בעולם בזמן אחרון בנוגע להיערכות למצבי חירום, גם בארץ.
פרופ' (אמריטוס) הנדריק ברוינס הועסק באוניברסיטת בן-גוריון בנגב מ- 1984 עד יציאתו לפנסיה ב- 2016. הוא היה חוקר ומרצה במכונים לחקר המדבר (קמפוס שדה בוקר) וגם לימד במח' לגיאוגרפיה ובמח' לארכיאולוגיה (קמפוס באר שבע). כסטודנט הוא למד בשנות ה-70 באוניברסיטה העברית בירושלים וסיים את התואר השני בהצטיינות במכון למדעי כדור הארץ. את הדוקטורט הוא קיבל בהולנד באוניברסיטת Wageningen על מחקר בנוגע לחקלאות קדומה בנגב ובסיני.
פרספקטיבות היסטוריות הינן חשובות להערכת סיכון ופיתוח מדיניות בקשר להיערכות למצבי חירום. בנושא אסונות טבע באזור הים התיכון המזרחי, פרופ' ברוינס מתעסק בהתפרצות הענקית שהיה בהר הגעש בסנטוריני (יוון) בתקופת הברונזה. הוא גילה הוכחות ייחודיות לפגיעת צונאמי קטסטרופלית בכרתים בעיר המינואית Palaikastro שנגרמה על ידי התפרצות זו.
בתחום הגיאוגרפי-אנטרופולוגי, פרופ' ברוינס יזם וניהל פרויקט מחקר בין-לאומי בשנים 1994-2000 בנושא היערכות והתמודדות עם בצורת בקרב רועים-נוודים באזורים צחיחים בקניה (הטורקנה והמסאי) ואצל הבדואים בנגב. הוא היה עורך אורח של ה- Journal of Contingencies and Crisis Management בגיליון מיוחד על ביטחון מים – Water Security Contingency Planning for(Vol. 8, No. 2, 2000).
הוא פרסם מעל 140מאמרים, גם בכתבי עת מכובדים כמו Nature ו- Science. הוא קיבל בשנת 2006 פרס מלכותי “Officer in the Order of Orange Nassau” מסגן ראש הממשלה בהולנד על הישגיו במחקרים לפיתוח מדיניות ותכנון מקדים לקראת מצבי חירום – ביטחון מים ומזון, וגם עבור מחקרים חדשניים הקשורים למזרח הקדום. בשנת 2011 הוא הוזמן לוועידה בין-לאומית יוקרתית בהאג (הולנד) World Foresight Forum בנושא Secure Homelands for Future Generations. כגמלאי פעיל פרופ' ברוינס עסוק בהמשך מחקריו בתחומים הנ"ל ופרסום התוצאות. מאז 2020 הוא ראש וועדת ההיגוי במרכז הידע והמחקר הלאומי בתחום ההיערכות למצבי חירום, אוניברסיטת חיפה.
ד"ר אלכס אלטשולר - עובד סוציאלי, המתמחה בתחום ההיערכות וההתמודדות עם מצבי חירום. את תאריו השלים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת רומא ואוניברסיטת הרווארד, שבה שימש, בין היתר, עמית פוסט-דוקטוראט של קרן פולברייט ולאחר מכן עמית מחקר בכיר. ד"ר אלטשולר חוקר בתחום ההיערכות למצבי חירום וזכה בעשרות פרסים ומלגות בינלאומיות על עבודתו. ד"ר אלטשולר הינו מרצה בכיר בבית-ספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה וחבר בוועדות וגופים רבים ובהם מרכז הידע והמחקר הלאומי בתחום ההיערכות למצבי חירום (שבו שימש כיו"ר מייסד של ועדת ההיגוי הלאומית), הוועדה המדעית של האו"ם בתחום החירום וכן וועדת המומחים בתחום החירום של המועצה המדעית הבינלאומית. לאחרונה, אלכס נבחר בבחירות כלל-עולמיות לחבר בוועד המנהל של האיגוד הבינלאומי של בתי-הספר לעבודה סוציאלית ובהמשך ליו"ר ועדת הפרויקטים הבינלאומיים של הארגון. החל משנת 1998 מתנדב בעמותת סלע, המסייעת לעולים מכל הארצות במצבי משבר ואסון.
להתקשרות כתבו למיכל או ערן: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
בתמיכת: משרד המדע והטכנולוגיה והרשות הלאומית לחירום (רח"ל) במשרד הביטחון