All partners logo heb

קבוצות מחקר

Open menu

היערכות אישית-יישובית-קהילתית למקרה של שריפה

logo2

 

 

        יוני, 2024                       

Haifa logo official apperence dark transparent

השריפות שפשטו באזורי הצפון בתקופה האחרונה העלו למודעות את הצורך החיוני בהיערכות מיוחדת בכל הרמות – מהפרט והמשפחה, דרך הנהגת היישוב, הרשות המקומית, הרשויות היעודיות (כבאות והצלה, רפואת חירום) והרשויות הלאומיות. 

בהנחה שהרשויות היעודיות, הרשויות המקומיות והרשויות הלאומיות נערכות, חשוב לוודא גם את ההיערכות ברמת היישוב, השכונה והמשפחה. ההצעות למטה מופנות לוועד היישוב או התארגנויות שכונתיות וכן לתושבים לא מאורגנים, על מנת לסייע להיערכות ברמות אלה.

וועד היישוב/השכונה:

מומלץ לתושבים לוודא שהיישוב/השכונה ערוכ/ה למצבי חירום בכלל[1], ושריפות בפרט, ולבקש מראש הוועד או מהעומד/ת בראש צח"י/צח"ש להוציא מכתב מסודר לכל התושבים, שמפרט איך היישוב ערוך להתמודד עם שריפות: האם יש צוותים שיפעלו במקרה הצורך? מה הם ומיקודם? מי עומד בראש כל צוות ואיך אפשר ליצור קשר במקרה הצורך?

אם יש ליישוב אתר אינטרנט, אפליקציה קהילתית או ערוץ קהילתי באפליקציה חברתית כדאי לשים גם שם את פרטי הקשר – למי ואיך פונים במצבי חירום.

בנוסף, מומלץ לבקש מהוועד להוציא מכתב לתושבים בנוסח דומה לזה (מותאם כמובן ליישוב):

 

לתושבים שלום

יישובנו כידוע ממוקם באזור מיוער. השילוב של יובש וחום בעונת הקיץ, יחד עם נפילה אפשרית של טילים, רקטות, או חלקי מיירטים, מעלים את הסיכוי לשריפה.

ברצוננו ליידע את התושבים כי בישוב קיים צוות כיבוי אש(**אם קיים, כמובן) שאמור לתת מענה מקצועי ראשוני במקרה של שריפה. צוות זה ערך בחודשים האחרונים מספר תרגולים בנושא.

במקביל להיערכות של צוות כיבוי אש, חשוב גם להיערך ברמה הקהילתית והאישית, ועל כן אנו שולחים כעת את ההודעה שלהלן לכלל התושבים.

אירוע של שריפה עשוי להתפתח במהירות גבוהה, ועל כן חשוב להיערך מראש גם למקרים בהם לא יהיה זמן רב לתגובה בזמן אמת, כלומר במקרה של אירוע אמיתי של שריפה.

ההיערכות כוללת שני חלקים: היערכות מוקדמת, וידיעה בנוגע לפעולה תוך כדי.

היערכות מראש:

הכנת תיק: הניסיון מלמד, שלעתים, בזמן שריפה עלול לעלות צורך לעזוב מיידית את הבית, ללא שהות מספקת לארגן ולהוציא חפצים חיוניים. על כן, מומלץ להכין מראש תיק שיכיל את הפריטים הבאים:

  • בגדים לשהות של יום-יומיים
  • תרופות שאתם לוקחים באופן קבוע (על פי מרשם) בכמות שתספיק למשך שבוע (מומלץ לקחת גם מרשמים מודפסים)
  • מזון מיוחד בהתאם לצורכי המשפחה (תינוקות, קשישים, בעלי חיים וכדומה)
  • צילום של מסמכים חיוניים כמו תעודת זהות, רישיון נהיגה, דרכון וכד׳
  • דברים יקרי ערך אחרים שתרצו לקחת איתכם למקרה של יציאה מהירה

בנוסף:

- קבעו מראש עם המתגוררים בבית לאן הולכים ואיפה נפגשים במקרה של שריפה בקרבת הבית, או בעת פינוי השכונה. אם מנותק הקשר – איפה נפגשת המשפחה

- השאירו עותק מודפס של טלפונים וכתובות של אנשי קשר חשובים (משפחה, שכנים) בתיקי בית הספר של הילדים ובתיק העבודה

- הכינו במקום גלוי (על המקרר?) פתק ובו רשימת דברים שצריך לעשות כשיוצאים:

  • לסגור את ברז הגז
  • להוסיף לתיק ארנק ובו כרטיסי אשראי ותעודת זהות, טלפון נייד ומטען לטלפון
  • אם יש זמן - מומלץ לבדוק אם השכנים צריכים עזרה

מספר טלפון של אחראי שכונה: במסגרת ההיערכות לשעת חירום, הוגדרו בישוב אנשי קשר שכונתיים, שאחראיים על העברת הודעות בשכונות. וודאו שמספר הטלפון של איש הקשר השכונתי שמור אצלכם (הרשימה מופיעה בתחתית מכתב זה).

עוד מומלץ להסתכל באתר של פיקוד העורף על היערכות משפחתית למצבי חירום באופן כללי: https://www.oref.org.il/12490-16191-he/Pakar.aspx

מה עושים בזמן אמת:

תקשורת: הודעות יישוביות יגיעו דרך קבוצת הוואטסאפ היישובית. כמו כן, האחראים בכל שכונה יקבלו עדכון על ההנחיות עבור השכונה שלהם, ויודיעו בקבוצת הוואטסאפ השכונתית. במקרה של חוסר וודאות לגבי המצב והפעולות הנדרשות אנא פנו לאחראי/ת על השכונה.

תנועה: בהתאם לאופי האש ועוצמתה יינתנו הנחיות בזמן אמת. מאחר שלא ניתן לדעת מראש את כיוון הרוח ולאן תתפתח השריפה, לא ניתנת כרגע הנחיה ספציפית בנושא. לכן יהיה צורך לעקוב אחר ההנחיות בזמן אמת.

קישורים רלוונטיים:

אתר פיקוד העורף: הנחיות התנהגות בשריפה

אתר כבאות והצלה: כיצד להתנהג בזמן שריפה

חוברת נגישה: איך להגן על עצמנו משריפה? (שת"פ של פיקוד העורף, כבאות והצלה, משרד הרווחה והביטחון החברתי וג'וינט ישראל)

 

רשימת אנשי קשר שכונתיים:

שכונה/רחוב

שם

מס' טלפון

     
     
     

 

[1] ראו כאן:
https://muchanut.haifa.ac.il/images/Neighborhood_emergency_team-2023.pdf